Gepost door op 16 mei 2016 | Geen reacties op Hoe Lean & Duurzaamheid elkaar kunnen versterken

Duurzaamheid is een belangrijk thema en heeft een sterk verband met lean. Het eerste waar men vaak aan denkt als overeenkomst is verspillingen elimineren, maar daarmee doen we beide concepten tekort.

Lean & Duurzaamheid

Lean wordt wel beschreven door de drie-eenheid: purpose, process, people. Werken aan een gezamenlijke richting en langetermijndoel, op basis van stabiele maar steeds snellere en betere processen en daarmee resultaten, door het inzetten van de denkkracht van alle betrokkenen. Duurzaamheid kennen we ook als een drie-eenheid: people, planet, profit.

Drie-eenheid Lean: Purpose - Process - People Drie-eenheid Duurzaamheid: People - Planet - Profit

Opvallend is dat deze laatste factor – profit – binnen lean niet wordt genoemd, terwijl lean wel snel in verband wordt gebracht met kosten en besparingen. Profit is vooral het resultaat. Het resultaat van op een respectvolle wijze omgaan met mensen, die zodoende processen doorlopend zelf kunnen verbeteren (het hart en ziel van lean-denken). Goede processen leiden tot profit, winst is geen doel op zich.

“Winst is voor een organisatie wat ademen is voor een mens. Ademen is essentieel, maar niet de reden van je bestaan.”

Dubbele Triple-P

Het langetermijndoel van lean ligt in het optimaal bedienen van de klant (waarde) ingegeven door de purpose gebaseerd op gezamenlijke waarden. Ook hier zien we een duidelijk verband, gezamenlijke waarden voor de continuïteit. Want binnen duurzaamheid is de drijfveer het voorbestaan van onze planeet zodat toekomstige generaties ook van haar kunnen genieten. Dit kan een extra motivatie zijn voor lean en daarmee de purpose ondersteunend.

Lean & Sustainability leverage model (Rudy Gort, July 2008)

Scriptie over Lean & Sustainability

Lean & Duurzaamheid kunnen elkaar zodoende versterken, zoals hierboven afgebeeld in het Lean & Sustainability leverage model (Rudy Gort, July 2008). De mensen vormen hierbij de sleutel tot succes. Een uitgebreider onderzoek naar de versterkende factoren is te lezen in mijn MBA-scriptie uit 2008.


Geen reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.