hoe ze kunnen bijdragen aan succes en effectiviteit van een organisatie

Gepost door op 3 februari 2023 | Geen reacties op De samenhang tussen 7 Habits en Lean

De 7 Habits van Steven Covey en de Lean-principes zijn beide gericht op ontwikkeling en verbetering. Hoewel ze dit op verschillende manieren benaderen, delen ze veel overeenkomsten en kunnen ze elkaar versterken. Hier bespreek ik hun samenhang en hoe ze kunnen bijdragen aan succes en effectiviteit van een organisatie en haar medewerkers.

Habit 1: Wees proactief

In zijn boek “The 7 Habits of Highly Effective People” stelt Covey voor om proactief te zijn in plaats van reactief. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor je eigen handelingen en beslissingen, in plaats van te reageren op de omstandigheden om je heen. Dit past goed bij de Lean-filosofie, die stelt dat verbeteringen moeten worden aangepakt op basis van een diepgaande analyse van de huidige situatie en gericht op verbetering.

Habit 2: Begin met het einde voor ogen

Covey benadrukt het belang van het stellen van duidelijke doelen en het ontwikkelen van een plan om die doelen te bereiken. Dit is ook een kernprincipe van Lean, waarin wordt gesteld dat organisaties altijd moeten weten waar ze naartoe willen en hoe ze daar gaan komen.

Habit 3: Belangrijke dingen eerst

Covey raadt aan om belangrijke zaken te prioriteiten boven minder belangrijke zaken. Dit zorgt ervoor dat je focus houdt op wat echt belangrijk is en niet afgeleid raakt door minder relevante zaken. Ook bij Lean houden we focus, bijvoorbeeld door het gebruik van kanban-borden en het gebruikt van waardestromen.

Habit 4: Denk win-win

Covey stelt voor om altijd op zoek te gaan naar oplossingen waarbij iedereen wint, in plaats van te denken in termen van “ik win, jij verliest”. Dit past goed bij de Lean-filosofie, die stelt dat verbeteringen moeten worden aangepakt op basis van een langetermijn-perspectief, door samen te werken en te leren van elkaar.

Habit 5: Zoek eerst begrip

Covey raadt aan om altijd te zoeken naar begrip voor anderen voordat je je eigen mening geeft. Dit creëert een open en eerlijke communicatie en zorgt ervoor dat men beter begrijpt waar anderen vandaan komen. Dit is essentieel in de Lean-filosofie, die stelt dat je er alles aan moet doen om elkaar te begrijpen, de basis van respect. Dit vereist transparante, visuele communicatie.

Habit 6: Synergie creëren

Covey raadt aan om samen te werken met anderen om gezamenlijke doelen te bereiken. Dit betekent dat men elkaar moet aanvullen en versterken, in plaats van te concurreren. Ook dit past goed bij de Lean-filosofie, die uitgaat van teamwork door samen te werken en te leren van elkaar.

Habit 7: Blijf je ontwikkelen

Tot slot stelt Covey voor om altijd te blijven groeien en ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel. Dit is ook een kernprincipe van Lean, waarin wordt gesteld dat organisaties blijvend moeten verbeteren en evolueren om relevant te blijven.

Complementair

Er zijn geen expliciete tegenstellingen tussen de 7 Habits van Steven Covey en de Lean principes. Van oorsprong richten de 7 Habits zich meer op persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie, terwijl Lean zich oorspronkelijk meer gericht is op het verbeteren van processen en het verminderen van verspilling. Echter, zoals we hebben kunnen lezen, kan Lean niet zonder effectieve communicatie en persoonlijke ontwikkeling.

De 7 Habits van Steven Covey en de Lean-principes delen dus veel overeenkomsten en kunnen elkaar versterken. Beide zijn gericht op persoonlijke- en organisatie-ontwikkeling en verbetering, ze bevorderen samenwerking, communicatie, en continue verbetering. Als men de 7 Habits van Covey toepast in combinatie met de Lean-principes, kan dit bijdragen aan een effectieve en succesvolle aanpak van verbetering.


Geen reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.