Gepost door op 20 maart 2018 | Geen reacties op 5 tips voor bouwbedrijven om aantrekkelijker te worden

De uitdagingen van de bouw voor de toekomst liggen vooral in de enorme tegenstellingen met de huidige situatie. We moeten meer, beter én sneller bouwen. Gebouwen moeten duurzamer en comfortabeler. En dat alles circulair, vol met slimme technologieën, tegen lagere kosten. Daarvoor hebben we heel veel innovatieve mensen nodig. Dat terwijl de bouw leegstroomt, we al een halve eeuw niet productiever worden, en grootverbruiker en verspiller zijn van materiaal. Het lijkt zodoende haast een onmogelijk opgave. Hoewel…

We willen dus productiever, innovatiever, duurzamer en aantrekkelijker worden. Maar hoe doe je dat? Het antwoord zit hem in het langetermijndenken. Het is namelijk een schitterende kans voor organisaties met visie en lef. Die verder durven kijken dan naar de komende paar jaar. Die durven te investeren in een oneindige toekomst. Investeren in hun mensen en zo de innovatiemotor op gang brengen om alle uitdagingen aan te kunnen. Maar allereerst, aantrekkelijk worden. Hier een vijftal tips voor het vliegwiel.

Tip #1: Wees betekenisvol

De arbeidsmarkt verandert in rap tempo. Nieuwkomers zijn millenials die heel anders naar hun werk kijken dan hun voorgaande generaties. Het draait bij deze nieuwkomers niet om salaris en promotie. Ingrediënten die de huidige gedienden echt niet gelukkiger hebben gemaakt. Sterker nog. Er waren nog nooit zoveel mensen ontevreden en kampten met een burn-out.

Oorzaak? We worden niet geraakt door wat we doen. We missen een doel. Die millenials zien het wat dat betreft beter, die gaan voor een betekenisvolle baan. Die zoeken organisaties die ergens voor staan. Dus mijn eerste tip: wees als organisatie betekenisvol. Wat heeft jouw organisatie deze wereld echt te bieden?

Tip #2: Wees vernieuwend

De bouw loopt leeg door vergrijzing en is verre van aantrekkelijk voor jongeren. Wie een bouwplaats bekijkt ziet dan ook veelal zwaar en vies werk. Werken in weer en wind, met een hoge kans op ongelukken. Niet een plek waar het gros van de jongeren warm van wordt. En zij die we opleiden, daarvan vertrekt 40% alsnog na 2 jaar uit de bouw.

Ze gaan liever werken voor een toffe start-up, waar innovatie hoog in het vaandel staat. Het mooie met innovatie is dat je vanzelf breder kijkt qua vakgebieden. Je vist niet alleen in de vijver van bouwkundigen, maar ook bij industrieel ontwerpers, werktuigbouwkundigen, IT’ers, enzovoort. Mijn tweede tip: zorg dat je een innovatieve magneet wordt! Hoe wordt jouw organisatie een magneet voor jongeren?

Tip #3: Ga industrieel

Je ontkomt er niet aan. Wanneer we de enorme vervangings- en uitbreidingsopgave zien van 1 miljoen woningen in 2030 (= 320/werkdag), dan moeten we wel uit een ander vaatje tappen. Want de bouwproductiviteit is al in geen halve eeuw vooruitgegaan, terwijl de maakindustrie tussen de 80% en 200% is gegroeid. Bovendien moeten al die woningen ook nog eens energieneutraal en circulair worden. Dat halen we niet door alles in-situ te maken.

Circulair bouwen vereist ontwerpen waarbij de elementen weer eenvoudig te scheiden zijn. Einde natte verbindingen. Het mooie is dat ontwerpen voor re-assembly tevens het voordeel heeft van snelle assembly. De kantoormeubelbranche heeft dit nagenoeg als eerste opgepikt. Nu het gebouw eromheen nog. Tip nummer drie: benader je (deel)producten als industrieel object.

Tip #4: Kies een mega-challenge

In de bouw wordt elk project als one-off beschouwd. Elke keer opnieuw vinden we het wiel uit. Elke keer opnieuw maken we dezelfde fouten. Elke keer opnieuw klagen we erover. En toch doen we er weinig aan. We kijken te korte termijn. Een negatieve spiraal die ons in de greep houdt. Wie durft hier uit te stappen?

Een manier om hier uit te komen is door een overkoepelende mega-uitdaging aan te gaan. Zoiets als ‘een mens naar de maan sturen’ zoals in de jaren zestig. Het blikveld ging vooruit en de hokjes verdwenen. Alles op alles om deze race te winnen. Het is iets waar mensen hun creatieve ei in kwijt kunnen. Mijn vierde tip: ga voor een supergroot gemeenschappelijk doel, een mega-challenge.

Tip #5: Maak het behapbaar

Wanneer de uitdagingen zo groot zijn, dan lijkt nagenoeg alles onmogelijk. Het geheel is namelijk niet te overzien. En de wereld is al zo complex. Daardoor worden we onrustig en vervallen we in de dagelijkse beslommeringen. Hierdoor komt er niets van de grond en blijven we waar we waren. De kunst is de vertaalslag te maken naar behapbare resultaten.

Organisaties die consequent hun overkoepelende doelen terugbrengen naar kleinere sub-doelen, het geheel visualiseren, en ze hoogfrequent (dagelijks) bespreken, die maken meters. Het is als een navigatie met reguliere feedback, waardoor bijsturen mogelijk is. Dat geeft rust en vertrouwen. Ook al is de weg ergens naartoe onbekend. Tip nummer vijf: maak het grote klein. En laat je gerust coachen, je hoeft niet alles al te weten!

“Vraag niet ‘hoe?’, maar ‘wie?’”

De toekomst van de bouw is LEAN, SMART en CIRCULAIR

Bouwen in & aan de toekomst | LEAN – SMART – CIRCULAIRWe willen dus productiever, innovatiever, duurzamer en aantrekkelijker worden. Daar ging Bouwen in & aan de toekomst’ op 25 april 2018 over! Hierin brachten we de werelden van LEAN, SMART en CIRCULAIR bij elkaar. Goed ingezet zullen ze elkaar versterken. Op deze dag – in het bijzondere CIRCL gebouw – nemen experts u mee van theorie naar de praktijk.


Geen reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.