Begrijpelijke uitleg met animatie van de scrummethodiek met o.a. burn-downcharts.

Gepost door op 20 februari 2012 | Geen reacties op Intro to Scrum in Under 10 Minutes

Cadans: een ritmische toestroom

Hoewel het ritmeconcept van takttijd veelal wordt gebruikt bij hoogvolumeproducten, is dit ook te gebruiken in creatieve processen zoals projecten. Dan noemen we het cadans. Een cadans geeft aan de ene kant de mogelijkheid de toestroom van het werk te nivelleren. Aan de andere kant kunnen we hieraan zien of men voor- of achterloopt, want zeker in langlopende projectcycli willen we een zo kort mogelijke feedback-loop. De toestroom nivelleren kan door het geaggregeerde projectplan te gebruiken.

Wanneer de projecten met het pull-plannen voorspelbaar verlopen, is het mogelijk hiermee te sturen. Omdat we weten hoe gunstig het effect kan zijn van een gespreide toevoer (of eigenlijk, de meesten weten hoe ongunstig het effect is van een chaotische toevoer), kunnen we er voor de klant best iets tegenoverstellen als de projecten zo gunstig mogelijk verdeeld worden. Zeker ook omdat we garanties kunnen geven over betrouwbare opleverdatums, snelheid, kwaliteit en kosten. Wanneer we de werklast verdelen over de werkdagen, hebben we een cadans waaraan we betrouwbaar kunnen zien hoe ver we voor- of achterlopen, net zoals met takttijden in de productie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld zogenaamde burn-down-charts, die tegenwoordig door het gebruik van scrum in ict-projecten gebruikelijk zijn. Dit vereist wel korte managementcycli, waarbij de tijd tussen checks bijvoorbeeld hooguit een week of liefst maar een dag is, zodat snel bijsturen mogelijk is.

En waarbij teams kunnen werken aan een kortere tijdshorizon om op te focussen en naartoe te werken. Bij veel bedrijven zit hier soms wel een maand tussen, en zijn de checks ongestructureerd en vaag. Dat komt doordat het zo lang duurt voordat het resultaat van iemands werk wordt gezien en problemen worden opgemerkt. Dit is het gevolg van de traditionele projectbenadering waarbij men werkt met grote batches, die tevens zorgen voor een onevenredige belasting van de resources, wat dus lastig efficiënt te managen valt.


Geen reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.