Lean is de strategie, de rest volgt vanzelf!

Gepost door op 18 oktober 2013 | Geen reacties op Dr Michael Ballé Lean is the strategy

Vaak wordt verondersteld dat men gedragsverandering moet afdwingen door het veranderen van structuren en systemen, organisatie-elementen die juist nog enige houvast geven. Door de structuur te veranderen creëert men echter een onveilig klimaat om te veranderen en te leren. Men besteedt daarmee tijd aan de verkeerde dingen.

Volgens Tanaka besteedt het Westen te veel tijd aan strategie en te weinig aan actie. Wanneer het echt crisis is in het bedrijf, willen we geen tijd verliezen aan het uitgebreid herzien van de strategie (die men wil herzien omdat men de schuld van de crisis zoekt in de markt die zo slecht is en niet bij zichzelf). Terwijl we, wanneer we flow-brekers elimineren, snel genoeg zullen ontdekken dat – wanneer eenmaal de doorlooptijden drastisch korter worden, de kosten omlaag gaan en de flexibiliteit omhoog – het vanzelf duidelijk wordt hoe de organisatie eruit moet gaan zien.

Dus ook al hebben organisaties ernstige structurele problemen, ze zullen er niet slechter van worden als we ze lean maken. Het vereist tenslotte weinig financiële investeringen (wanneer grote investeringen vereist zijn, doen we iets niet goed). Bijkomend voordeel is dat het tijd geeft om na te denken. Lean is namelijk de strategie, stelt ook lean-goeroe Michael Ballé, de rest komt vervolgens vanzelf naar voren.


Geen reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.