Over KPI’s en waar je wel invloed op hebt
Graag meten we onze prestaties, voor de sport of op het werk. Maar ze hebben eenzelfde soort probleem: prestaties meten doe je achteraf. Voor de sport zijn we dan wel zo slim om te bedenken dat het vooral gaat om de input, waar heb je invloed op om de prestatie te beïnvloeden? Denk aan aantal trainingen, juiste voeding, rust inbouwen enzovoorts. Echter lijkt het alsof we in het bedrijfsleven hier niet aan denken en vooral proberen te sturen op prestatie indicatoren. Dat is dus als sturen in de achteruitkijkspiegel.
Van output naar input
Een voorbeeld. We willen graag minder verkeersdoden. Dan wordt dat al snel de KPI waar we op gaan sturen. Maar dan is het kwaad al geschied en kun je niet meer sturen! Dat is een lag-indicator (output), dus achteraf. Dat is slechts constateren. Waar we wel invloed op hebben zijn lead-indicators (input), in dit geval bijvoorbeeld: het aantal zwarte kruispunten (verminderen), snelheid (omlaag brengen), helmen (verplichten) en noem maar op. Zoiets. Je kunt dan sturen door door de voorruit te kijken.
Waar heb je invloed op?
Daarvoor heb je hypotheses nodig: we denken als we dit veranderen, dat we dan zoveel minder verkeerdoden verwachten. Het gaat dan wel om zaken waar je invloed op moet hebben. Er is niets frustrerender dan dat je iets zou moeten veranderen waar je niets mee kunt. De verkoop op een terras positief beïnvloeden kan wellicht door mensen begroeten (heb je invloed op), dat ze zich welkom voelen. Wat er op de menukaart staat (geen invloed als bediende, wel als kok). Noem maar op.
Visueel bijhouden
Allemaal leuk en aardig die lead-indicatoren waar je invloed op hebt, maar het is een bekend fenomeen dat als je ze niet bijhoudt ze dan wegzakken. Zeker wanneer iets nog geen gewoonte is. Het creëert namelijk bewustzijn wanneer je ze visueel gaat bijhouden. Heel simpel, gewoon turven of afstrepen. Daarom werken we ook zo graag met checksheets bij lean, omdat we weten dat stappen in het proces invloed hebben op het resultaat. Die moet je wel helder hebben en ook doen, anders houd je jezelf en anderen voor de gek. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van ‘presteren met respect’?
Geen reacties