Gepost door op 17 december 2021 | Geen reacties op Lean in de buurt, welke verbeterpotenties zie jij?

Heb jij dat ook, dat je overal om je heen voorbeelden van lean-toepassingen ziet? Of juist het tegenovergestelde, dat je enorme verbeterpotenties ziet? Dat laatste komt vast heel vaak voor, maar ik wil me nu even concentreren op de dingen die er al zijn. Een stukje inspiratie. En ik zou het leuk vinden wanneer jij ze ook wilt delen, van wat jij ziet. Maak een foto en stuur eens op!

Wie eenmaal met het lean-virus besmet is, ziet overal voorbeelden en kansen. Vaak simpele aanpassingen die ons het leven een stuk makkelijker kunnen maken. Mijn insteek: los ergernissen op en je creëert automatisch iets van waarde. Of zoals Paul Akers (van FastCap en 2 Seconds Lean) ook zegt: “Fix what bugs you!”.

Jong geleerd…

Toen onze kinderen voor het eerst naar school gingen, viel het me op dat in de klas heel veel structuur wordt gegeven door het visueel te maken. Want ze kunnen nog niet lezen, en kijken vooral wat iemand doet. Dat is ook de manier van leren zoals we groot worden. We kijken wat onze ouders en anderen om ons heen doen en kopiëren dat. Letterlijk met vallen en opstaan.

Zo hangen in de klassen vaak kaarten met foto’s van leerlingen en hun namen. Bij aanwezigheid draaien ze die om. Later doen ze dat wellicht op een digi-bord, maar het begint vaak eerst laagdrempelig en net zo effectief. Ze zien het dagschema, met een simpele wasknijper die aangeeft waar ze zijn in het dagschema en wat er daarna komt. Altijd met een spel plaatje of pictogram: zingen, eten, spelen, knutselen, etc. Ze begrijpen het meteen.

De verander-drempel

En soms zie je ook voorbeelden waarvan je denkt ‘dat had net iets beter gekund’. Kleuren werken altijd wel goed. We kennen allemaal stoplichten en die kleuren hebben een redelijk standaard betekenis. Daar kun je handig gebruik van maken. Je ziet echter, dat wanneer het uitleg nodig heeft, het dus beter had gekund. Het testen op gebruikers die van niets weten helpt daarbij. Zo ook in dit voorbeeld, waarbij het logsich lijkt, maar toch mis lijkt te gaan. Vandaar weer stickers met uitleg.

Die rode lijkt logisch: oproep tot hulp, aan verpleegkundige. Maar ja, als je half verdoofd en ziek in je bed ligt, dan doe je je arm opzij en drukt op een knop. De patiënt heeft hier dus ook toegang tot knoppen die alleen voor verplegend personeel bedoeld zijn. Niet erg poke-yoke (fool-proof / fail-safe) zoals ze in lean-termen zeggen. Maar ja, dit pas je maar niet zo maar even aan zonder hoge kosten te maken (klepje erover?). En dat is dus een drempel om iets aan te passen zodat het wel voldoet: een te hoge ‘verander-drempel’.

Heb jij ook leuke voorbeelden uit je omgeving? Mail ze gerust naar me!


Geen reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.