Gepost door op 19 januari 2018 | 1 reactie op De menselijke kant van lean, de sleutel tot succes

Wat mij in de ruim 10 jaar dat ik met lean bezig ben opviel en nog steeds opvalt, is de toolbox focus. Ik begrijp het wel, een stuk gereedschap is lekker concreet. Zeker voor hen die overlopen van actie. Maar tevens zijn deze acties zo doelloos (ook al lijkt dat anders). Vaak hebben ze slechts het doel van kosten besparingen. En de mens? Dat is dan slechts een middel: ‘ons meest waardevolle asset’. Nou, als je zo genoemd wordt, een ‘asset’, dan weet je al helemaal dat het mis is. Gelukkig is er ook een beweging op komst die de menselijke kant belicht! Dat wil ik graag laten zien.

De verschuiving in beeld gebracht

Iemand die deze verschuiving mooi in beeld heeft gebracht is Jim Lippens, vertaler van het boek De Harada Methode van Norman Bodek. Hierin schetst hij een aantal stadia waarin je kunt verkeren. Doe je niets dan krijg je een flatliner en overleef je het niet. Daarom denken de meesten iets te moeten en knijpen het personeel en de keten uit, hetgeen op de korte termijn weliswaar winst oplevert, maar geen houdbaar resultaat. Slechts een bittere nasmaak (lean = mean).

4D Lean model Jim LippensHet lean zoals we het kennen van Toyota, gebaseerd op continu verbeteren en respect voor mensen, geeft de overgang aan van oud naar nieuw. Van het oranje presteren en het groene respect (kleuren volgens Laloux, auteur van Reinventing Organizations). Een schaalsprong ontstaat er met zelfsturing, zoals gebaseerd op de Harada-methode. Op zich lijkt agile/scrum onderaan die kolom wat misplaatst, want ook daar zie ik de toolbox aanpak en misbruik. Maar wat hier bedoeld wordt is dat nieuwe trends een kans krijgen.

Maar waar het om gaat is wat Jim ‘4D Lean‘ noemt. We zitten dan op een hoger bewustwordingsniveau, waarbij het draait om een betere wereld. Die focus krijg je door een persoonlijke missie (of als organisatie). En dat vind ik een mooie overlap met het lean-huis zoals ik hem schets. Daarin begin ik met de ondergrond genaamd purpose. Voor mij is 4D Lean dan ook het echte lean!

Kom 15 september 2021 naar het 4D Lean event

Hoe kom je tot het echte lean?

Wat mij betreft begint het altijd met een hoger doel dat je voor ogen houdt. Zowel persoonlijk als binnen organisaties. Veel organisaties (denk aan banken, ziekenhuizen, grote bouwbedrijven) zijn dit ergens uit het oog verloren. De focus kwam op geld verdienen te liggen. Mij hoor je niet zeggen dat geld niet belangrijk is. In tegendeel. Maar het is niet je doel. Geld is als zuurstof, dat heb je nodig om te leven, maar daar leef je niet voor! Wanneer je leeft om een bijdrage aan de maatschappij te leveren dan pas heb je een missie te pakken, en van daaruit komen de vervolgstappen als redelijk vanzelf.
Missiebord Rudy

Wat het nodig heeft is een ritme, of beter: een hartslag. Want wil je je hogere doelen omzetten in resultaten dan moet je overgaan tot actie. En die acties – en continue reflectie daarop – vereisen ritme. Het moet een automatisme worden. En ook een hartslag sla je niet (zomaar) over. De Harada-methode vormt hiervoor een mooie verbinding. Zelf gebruik ik al een missiebord (zie foto), waar mijn hartslag acties op de achterkant staan.

Dit is een zinvolle manier om de hogere doelen van een organisatie te verbinden met de dagelijkse acties. Ben jij of je organisatie ook op zoek beide werelden te verbinden? Ik vertel je er graag meer over.

Hier wil ik meer over weten

 


Een reactie

Jim Lippens zegt:

22 jan om 21:39

De grote sprong opwaarts in het 4D Lean model komt Door de Harada methode. Ongekende connectie en dynamiek. Het hart van 4D Lean.

Antwoord

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.