Video interview #8: Leren van Lean startups

Gepost door op 4 december 2013 | Geen reacties op Reflections on 25 Years of Lean: Learning from Lean Startups

Wat kunnen de lean management en lean startup gemeenschappen van elkaar leren? Shook, Womack en Jones geven een analyse van wat beide kanten toevoegen aan een eventuele samenwerking.
In Gemba Walks, merkt auteur Jim Womack op dat “opstarten” en “opgroeien” twee verschillende fasen zijn voor bedrijven. “De lean startup gemeenschap voegt belangrijke concepten toe om de eerste fase te versterken,” schrijft Womack.

Lean startups gebruiken hun eigen taal die jonge mensen meer aanspreekt, zoals in de software wereld. Ze doen aan snelle experimenten om oplossingen te toetsen aan de gebruikers. En het web maakt dialoog met vele gebruikers mogelijk.
Al deze eigen ‘talen’ (agile, scrum, UX) komen ook weer bij elkaar en zien dat na de startup veel te leren valt van lean, vooral de holistische kijk op bedrijfsvoering.
De focus van de lean gemeenschap was vooral op de grote oude bedrijven gericht omdat zij grote problemen hebben, en geld om dit aan te willen pakken. Dat laatste trekt vele adviseurs. Hulp aan startups zonder geld wordt daarmee deels een morele kwestie.


Geen reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.